ANUNT IMPORTANT!

Am mutat majoritatea postarilor de pe blog pe platforma wordpress pentru o vizualizare mai practica!
VA ASTEPTAM PENTRU NOI POSTARI, CURSURI AICI: NOUL BLOG

luni, 20 decembrie 2010

IZVOARELE DREPTULUI PENAL

IZVOR AL DREPTULUI (in general) – forma juridica pe care o imbraca o norma pentru a deveni obligatorie;

Cica nu s-au grupat normele penale intr-un singur cod pentru ca acesta ar fi devenit prea voluminos si greu de manuit.

Reglementarile in materie penala se circumscriu dispozitiilor din Constitutia Romaniei, precum si unor dispozii din unele tratate si conventii internationale la care tara noastra este parte.

Pana aici e simplu de inteles…

Si definitia izvoarelor formale ale dreptului penal este simpla : acele acte juridice care, in cuprinsul lor, stabilesc faptele care constituie infractiuni, sanctiunile ce se pot aplica, conditiile raspunderii penale precum si alte acte normative care prevad dispozitii obligatorii de respectat in procesul de elaborare si aplicare a dreptului penal.

PRINCIPALELE IZVOARE ALE DREPTULUI PENAL

  1. CONSTITUTIA ROMANIEI – prin normele sale consacra valorile sociale fundamentale ale statului roman :

    • Suveranitatea
    • Independenta
    • Unitatea si indivizibilitatea sa
    • Persoana umana cu drepturile si libertatile sale;
    • ETC.

  1. CODUL PENAL – principalul izvor al dreptului penal. A fost adoptat la 21 iunie 1968 si a intrat in vigoare la 1 inauarie 1969;

3. TRATELE SI CONVENTIILE INTERNATIONALE

-acele tratate si conventii internationale incheiate pentru prevenirea sau combaterea criminalitatii, la care Romania este parte, asa cum se apreciaza constant in literatura juridica de specialitate, constituie izvoare ale dreptului penal.

Exista doua feluri de tratate si conventii internationale ca izvoare ale dreptului penal:

IZVOARE DIRECTE (tratatele sau conventiile referitoare la asistenta juridica internationala; exemplu: conventiile bilaterale cu privire la extradare incheiate intre tara noastra si alte tari)

IZVOARE INDIRECTE (tratatele si conventiile ce cuprind angajamentele statelor parti de a incrimina pe plan intern anumite fapte socialmente periculoase).

Tara noastra a ratificat Conventia de l Geneva adoptata la 6 septembrie 1965 privitoare la abolirea sclavajului, a traficului de sclavi. Ca urmare a ratificarii acestei Conventii si in legislatia interna a fost incriminata sclavia. Mai recent prin Decretul – Lege nr. 111 din 1990, tara noastra a aderat la Conventia internationala contra luarii de ostateci adoptata la New York in 17 decembrie 1979. Ca urmare a aderarii la aceasta conventie s-a impus modificarea art. 189 C. pen. Ce incrimineaza lipsirea ilegala de libertate a unei persoane, lucru care s-a si facut prin Decretul – Lege 112 din 1990.

Tratatele si conventiile internationale reprezinta un izvor mediat al dreptului penal roman in sensul ca acesta va cuprinde in sfera sa norme ce rezulta din cuprinsul actelor internationale la care statul roman a aderat.

De la aceasta regula exista si o exceptie consacrata in art. 20 alin.2 din Constitutie conform caruia atunci cand exista neconcordanta intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte, si legile interne, au prioritate reglementarile internationale, in aceasta ipoteza de exceptie rezultand ca pactul sau tratatul international devine izvor direct.

4. LEGILE PENALE CA IZVOARE PRINCIPALE ALE DREPTULUI PENAL

Principalele izvoare ale dreptului penal sunt, evident, legile penale.

LEGILE PENALE sunt acele legi anume adoptate, in primul rand penru a reglementa relatiile sociale ce se formeaza intre oameni in sensul impunerii unei conduite care sa determine abtinerea de la savarsirea de infractiuni, in al doilea rand pentru a reglementa relatiile ce iau nastere dupa ce au fost savarsite infractiunile.

Pe langa Codul Penal, care este principalul izvor al dreptului penal, exista si alte legi penale cu o aplicare mai restransa, cum ar fi:

· LEGEA 4/1971 privind extradarea

· LEGEA 23/1969 privind executarea pedepselor;

Specific acesir legi este ca ele au un domeniude aplicare mai restrans deoarece privesc o anumita institutie sau cateva institutii ale dreptului penal. Aceste legi sunt denumite in literatura de specialitate LEGI COMPLINITOARE.

LEGILE PENALE COMPLINITOARE - nu contin incriminari noi si cuprind in exclusivitate numai norme de drept penal. Dupa continutul lor, sunt considerate izvoare ale dreptului penal.

5. LEGILE SPECIALE NEPENALE CE CUPRIND DISPOZITII DE DREPT PENAL – legi care completeaza incriminari din Codul Penal. Cu alte cuvinte, legile speciale sunt considerate ca au un caracter penal numai daca in continutul lor sunt prevazute fapte sanctionate penal.

Dupa cum se poate observa, lucrurile in acest capitol sunt ceva mai stricte. Nu poti sa te joci cu propozitiile. Consider ca este destul de simplu de retinut….

Niciun comentariu:

CASTIGA BANI DIN CLICK !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...