ANUNT IMPORTANT!

Am mutat majoritatea postarilor de pe blog pe platforma wordpress pentru o vizualizare mai practica!
VA ASTEPTAM PENTRU NOI POSTARI, CURSURI AICI: NOUL BLOG

miercuri, 15 decembrie 2010

DEFINITIA PROPRIETATII REZOLUBILE

BIBLIOGRAFIE:
Putem vorbi despre proprietatea rezolubila atunci cand un nene vinde unei tanti un bun sub o conditie rezolutorie (eveniment viitor si nesigur ca realizare de care depinde desfiintarea actului juridic (in cazul nostru, transferul dreptului de proprietate asupra bunului de la nene la tanti)). Astfel, daca aceasta conditie nesigura, incerta se implineste, dreptul dobanditorului (a lui tanti) se desfiinteaza cu efect retroactiv (adica e ca si cum acest drept nu a existat). Dreptul de proprietate sub conditie rezolutorie se converteste (se schimba) intr-un drept de proprietate pur si simplu (dreptul de proprietate care apartine unei singure persoane, drept intrat in patrimoniul persoanei in mod sigur si ireversibil) aunci cand conditia este sigur ca nu se poate mai poate realiza.
EXEMPLU DE CONDITIE REZOLUTORIE : „Prezentul contract de vanzare-cumparare al imobilului x se desfiinteaza daca cumparatorul isi stabileste domiciliul intr-o alta localitate.”


Exista doua momente in cazul proprietatii rezolubile:
· Momentul de pana la implinirea conditiei – i se mai zice in latina „pendente conditione”- moment in care dreptul de proprietate asupra bunului arata la fel ca dreptul de proprietate pur si simplu avand in continutul sau cele trei bine-stiute atribute: POSESIE, DISPOZITIE, FOLOSINTA.


· Momentul de dupa implinirea conditiei – i se mai zice „eveniente conditione”, atunci cand actul juridic si dreptul lui tanti se desfiinteaza cu efect retroactiv(am explicat ce inseamna), dreptul de proprietate intorcandu-se in patrimoniul nenelui(instrainatorului).


In cazul proprietatii rezolubile, dreptul de proprietate apare ca un drept impartit in doua : o jumatate nenelui, o jumatate lu tanti. Nenele este un proprietar sub conditie suspensiva (adica, daca se implineste conditia, rezolutorie pentru tanti, dreptul de proprietate revine in patrimoniul sau) iar tanti este un proprietar sub conditie rezolutorie.

MODALITATILE DREPTULUI DE PROPRIETATE

BIBLIOGRAFIE:

Dreptul de proprietate, drept real din toate punctele de vedere, poate fi exercitat in doua feluri:

  • FELUL 1 – ca drept pur si simplu, adica ai acest drept impreuna cu cele 3 atribute ale sale (posesie, folosinta, dispozitie (cine le stie in latina poate avea 0,0001 puncte in plus la examen)) fara ca existenta acestor atribute sa depinda de evenimente, chestiuni viitoare. Deci, dreptul de proprietate pur si simplu este dreptul unei singure persoane intrat in patrimoniul ei in mod sigur si ireversibil.

  • FELUL 2 – ca drept de proprietate afectat de modalitati – atunci cand acest renumit drept cu cele trei atribute ale sale este exercitat fie de mai multe persoane in acelasi timp, primul caz, si al doilea caz – atunci cand acest drept depinde de evenimente viitoare.

( dreptul de proprietate din FELUL 2 poate fi supus:

· Unei conditii rezolutorii;

· Unor cazuri de anulabilitate

· Apartinerii lui mai multor persoane)

CASTIGA BANI DIN CLICK !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...