Termenul de „DREPT PENAL” poate fi inteles in doua moduri :
- Ca ramura de drept, sistem al normelor juridice penale care reglementeaza relatiile de aparare sociala;
- Ca stiinta a dreptului penal – adica un ansamblu de idei, teorii, conceptii cu privire la dreptul penal;
Pana aici e simplu, simplu, simplu…
Care este OBIECTUL dreptului penal? (de ce exista dreptul penal…)
Obiectul dreptului penal este constituit de relatiile de aparare sociala, relatii ce se nasc intre membrii societatii pentru respectarea de catre acestia a unor valori cum sunt – persoana cu drepturile si libertatile ei, linistea si ordinea publica, insasi societatea in intregul ei…
Care este intinderea acestor relatii de aparare sociala?
Aceste relatii de aparare sociala „se intind” pana acolo unde se impune necesitatea dreptului penal. Adica, suntem constienti de :
- Necesitatea apararii valorilor sociale;
- Existenta fenomenului infractional si necesitatea combaterii lui;
- Necesitatea reglementarii juridice a actiunii de aparare a valorilor sociale;
CARACTERELE DREPTULUI PENAL:
- sunt trasaturile caracteristice ale acestei ramuri de drept si reies din specificul relatiilor de aparare sociala care ii revin spre reglementare -
1. CARACTERUL AUTONOM – dreptul penal nu are doar un caracter sanctionator dupa cum am observat si la necesitatea existentei dreptului penal, asa incat el exista intr-o maniera complexa, ceea ce il face autonom din punct de vedere relatiilor sociale pe care le reglementeaza.
2. CARACTERUL UNITAR – chiar daca normele penale se gasesc in mai multe acte normative ca : partea generala Codului Penal, partea speciala a Codului Penal, legi speciale, legi nepenale cu dispozitii penale, dreptul penal nu isi pierde caracterul unitar, unanim admis in literatura de specialitate;
3. CARACTERUL DE DREPT PUBLIC – pentru ca intotdeauna interesul ocrotit de dreptul penal este unul general, care intereseaza atat societatea cat si statul, caracterul de drept public al dreptului penal nu poate fi negat.
CE E AIA POLITICA PENALA?
Politica penala se defineste astfel intr-un stil „barbar” si scurt: modul prin care legiuitorul(in cazul Romaniei - Parlamentul) reuseste sa combata criminalitatea la un moment dat (procedeele folosite) intr-o tara determinata, gasirea de solutii pentru diminuarea criminalitatii.
LEGATURILE DREPTULUI PENAL CU CELELALTE RAMURI DE DREPT
- LEGATURA DINTRE DREPTUL PENAL SI DREPTUL CONSTITUTIONAL
- dreptul constitutional stabileste cadrul general de organizare a statului de drept, cat si valorile sociale fundamentale ocrotite si garantate de Constitutie. Deci, dreptul penal este un fel de paznic al valorilor sociale consfintite in Constitutie.
- LEGATURA DINTRE DREPTUL PENAL SI DREPTUL PROCESUAL PENAL
- aceste doua ramuri ale dreptului romanesc sunt doua ramuri distincte pentru ca au fiecare in parte un obiect si principii de reglementare proprii. Totusi, au un scop comun – infaptuirea justitiei penale . Putem spune ca dreptul procesual penal este motorul dreptului penal pentru ca el asigura eficacitatea normelor juridice penale reglementand activitatea de urmarire penala, judecata si sanctionarea a celor ce savarsesc infractiuni.
- LEGATURA DINTRE DREPTUL PENAL SI DREPTUL EXECUTIONAL PENAL
- normele juridice penale trebuie sa aiba o finalitate. Aceasta finalitate este data de dreptul executional prin executarea pedepselor si a celorlalte sanctiuni de drept penal prin care se apara valorile sociale ale statului si se previn infractiunile in Romania.
- LEGATURA DINTRE DREPTUL PENAL SI DREPTUL CIVIL
- este stiut ca dreptul civil reglementeaza relatiile privind patrimoniul. Dreptul Penal apara aplicarea Dreptului Civil prin incriminarea acelor fapte ce sunt indreptate impotriva patrimoniului : furtul, talharia, inselaciunea, pirateria.
- LEGATURA DINTRE DREPTUL PENAL SI DREPTUL FAMILIEI
- dreptul penal sprijina prevederile din Codul Familiei prin incriminarea si sanctionarea faptelor de bigamie, adulter, abandon de familie, etc.
- LEGATURA DINTRE DREPTUL PENAL SI DREPTUL ADMINISTRATIV
- legatura dintre aceste doua ramuri de drept se intemeiaza pe ideea ca raspunderea penala incepe acolo unde se termina raspunderea administrativa (asta pentru unele fapte…); o alta idee prin care se justifica legatura dintre ele este faptul ca dreptul penal sanctioneaza incalcari grave ale unor norme din materia dreptului administrativ (abuzul de serviciu, purtarea abuziva, luarea de mita, primirea de foloase necuvenite, etc.)
- LEGATURA DINTRE DREPTUL PENAL SI DREPTUL COMERCIAL
- dreptul penal ocroteste normala desfasurare a acestor relatii sociale comerciale prin sanctionarea severa a acelor fapte contra, cum ar fi: specula, inselaciune cu privire la calitatea marfurilor, etc.
SIMPLU, NU???