ANUNT IMPORTANT!

Am mutat majoritatea postarilor de pe blog pe platforma wordpress pentru o vizualizare mai practica!
VA ASTEPTAM PENTRU NOI POSTARI, CURSURI AICI: NOUL BLOG

joi, 16 decembrie 2010

IZVOARELE PROPRIETATII REZOLUBILE (REVOCABILE)

BIBLIOGRAFIE:

SUNT DOUA :

  • LEGEA
  • ACTELE JURIDICE (unilaterale, bilaterale, inter vivos, mortis causa)

Exemple din lege:

- donatia poate fi revocata pentru ingratitudine (art. 829 C.civ.). Ingratitudinea semnifica acea conduita a donatarului(celui caruia i se doneaza) prin care nu-si indeplineste obligatia de recunostinta fata de donator, obligatie fireasca, statuata si juridic; adica, atenteaza la viata lui si alte cazuri de genul asta…injurii grave…etc.

- donatiile sunt revocate de drept in cazul in care chiar si dupa moarte se naste un copil donatorului (art. 838 C. civil) - prin aceasta regula se ocroteste interesul odraslei de care nu se stia la momentul efectuarii donatiei. Ideea pleaca de la faptul ca daca donatorul stia de fat poate nu ar mai fi donat.

- donatiile intre soti sunt revocabile (art. 937 C. civ.) daca sotul doneaza sotiei sau invers, acesta poate revoca donatia oricand (in unele cazuri, dupa moartea donatorului, donatia poate fi revocata si de mostenitori);

- conditia rezolutorie este subinteleasa intotdeauna in contractele sinalagmatice in cazul in care una din parti nu indeplineste angajamentul sau (art. 1020 C.civ.) – adica atunci cand un nene nnu respecta o clauza din contract normal ca se desfiinteaza efectele contractului dintre cele doua persoane (sinalagmatic – si nenele si tanti au drepturi si obligatii in contract) prin conditia rezolutorie- incalcarea clauzei care nu trebuia incalcata.

- daca cumparatorul nu plateste pretul, vanzatorul poate cere rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare daca el insusi si-a executat propriile obligatii sau in cazul in care nu a facut-o, se declara gata sa le execute (art. 1365 C. civ.). Rezolutinea contractului de vanzare-cumparare in acest caz are ca efect desfiintarea contractului inca de la nasterea lui, partile fiind puse in situatia anterioara incheierii acestui contract.

Exemple de proprietate rezolubila izvorata din acte juridice translative de proprietate (contract de vanzare-cumparare, contract de donatie, testament, etc.):

De exemplu, in cazul donatiei – daca un nene – donator – ii da ceva unei tanti– donatar – cu conditia ca bunul dat sa se intoarca in patrimoniul nenelui daca tanti moare, putem vorbi despre despre o proprietate rezolubila a lui tanti( daca ea moare, bunul se intoarce la nene sau la mostenitorii lui). Este o conditie rezolutorie conventionala care desfiinteaza actul juridic ex tunc (cu efect retroactiv- ca si cum nu ar fi fost).

Un alt exemplu este atunci cand prin testament, testatorul (cel care face testamentul) lasa legatarului (celui care primeste acel ceva in urma mortii testatorului) un imobil(teren, casa) cu conditia ca acesta (legatarul) sa nu se casatoreasca in viitor. Daca nenea legatarul „se combina”, dreptul de proprietate asupra imobilului se desfiinteaza retroactiv. Daca nu se combina, dreptul sau asupra imobilului se consolideaza.

Un alt exemplu este cel al contractului de renta viagera (acel contract prin care un nene numit debirentier se obliga fata de o tanti numita credirentier sa se ingrijeasca de ea (adica sa-i plateasca anuitatile) in schimbul transferului de proprietate a locuintei lui tanti. Pana la craparea femeii, debirentierul este un proprietar sub conditie rezolutorie, fiind obligat sa-i faca poftele lui tanti. Dupa ce femeia intra in pamant, nenele devine proprietar exclusiv asupra bunului.)

Niciun comentariu:

CASTIGA BANI DIN CLICK !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...