ANUNT IMPORTANT!

Am mutat majoritatea postarilor de pe blog pe platforma wordpress pentru o vizualizare mai practica!
VA ASTEPTAM PENTRU NOI POSTARI, CURSURI AICI: NOUL BLOG

luni, 20 decembrie 2010

LEGEA PENALA

LEGEA PENALA

NOTIUNEA DE LEGE PENALA

DOUA SENSURI :

  • In sens larg – REGULA ORI NORMA DE DREPT PENAL
  • In sens restrans – ACTUL NORMATIV EMIS DE PARLAMENT

CLASIFICAREA LEGILOR PENALE IN FUNCTIE DE ANUMITE CRITERII :

►IN FUNCTIE DE INTINDEREA DOMENIULUI DE REGLEMENTARE sunt :

- LEGI PENALE GENERALE – legea penala generala constituie ceea ce se denumeste in mod curent DREPTUL PENAL COMUN, avand ponderea cea mai mare in cadrul legislatiei penale si reprezentand cel mai important instrument de lupta impotriva infractionalitatii. UNICA lege penala generala in tara noastra este CODUL PENAL.

Codul Penal se caracterizeaza printr-un sistem unitar de norme, cuprinzand doua parti : una GENERALA si una SPECIALA.

- LEGI PENALE SPECIALE – aceste legi au un camp mai restrans de actiune, cuprinzand norme ce reglementeaza institutii speciale de drept penal sau incriminand ca infractiuni fapte savarsite intr-un anumit domeniu.. Spre deosebire de legile penale, legile speciale nu au o structura determinata, ele putand cuprinde, de la caz la caz, mai multe capitole , sectiuni sau numar de articole.

Importanta distinctiei intre legile generale si cele speciale este legata de interpretarea lor, in sensul ca legea generala este de cea mai larga aplicatiune, insa in cazul unui concurs intre o lege generala si una speciala, care deroga de la cea generala sau o completeaza pe aceasta, legea speciala are prioritate. Raporturile dintre aceste legi trebuie privite si dintr-un alt punct de vedere, in sensul ca dispozitiile din Partea generala a Codului Penal se aplica si Partii speciale, precum si institutiilor reglementate prin legi speciale.

► IN FUNCTIE DE CARACTERUL LEGILOR

- LEGI PENALE ORDINARE – sunt acele legi ce sunt adoptate in conditii normale, obisnuite, de lupta impotriva fenomenului infractional. Din aceasta categorie fac parte CODUL PENAL si majoritatea legilor speciale.

- LEGI PENALE EXCEPTIONALE- mai sunt numite si extraordinare – sunt adoptate in situatii de exceptie (calamitati, stare de razboi). Normele penale exceptionale deroga de la dreptul comun. Aceste legi sunt, de regula, legi temporare, ele ramanand in vigoare doar atata timp cat situatia exceptionala o impune.

IMPORTANT !!! – intre o lege generala, una speciala si una exceptionala se aplica cu prioritate legea exceptionala, avandu-se in vedere necesitatile unei actiuni eficiente in lupta antiinfractionala.

► IN FUNCTIE DE DURATA LEGILOR IN TIMP :

- LEGI PENALE CU DURATA NEDETERMINATA (PERMANENTE) – sunt acelea in al caror cuprins nu se stipuleaza perioada lor de aplicare. Legile permanente au o stabilitate mai mare, ele fiind principalul instrument de lupta impotriva infractionalitatii. Sunt legi cu durata nedeterminata atat legile generale cat si legile speciale;

- LEGI PENALE CU DURATA DETERMINATA (TEMPORARE) – au o aplicare limitata in timp, prevazandu-se din momentul adoptarii lor pana cand vor ramane in vigoare. Aceste legi mai sunt denumite si legi temporare deoarece au o durata relativ scurta de aplicare. Durata de aplicabilitate a legii temporare poate rezulta fie din continutul ei (precizandu-se ca legea intra in vigoare la o anumita data si va iesi din uz la alta data, care este stabilita in textul legii) sau din imprejurarile speciale care au impus adoptarea ei (cutremure, inundatii catastrofale, etc.)care, o data depasite si ridicata starea de necesitate, atrag in mod automat autoabrogarea legii respective.

''RESTUL E...CAN-CAN''....(CAN-CAN)

IZVOARELE DREPTULUI PENAL

IZVOR AL DREPTULUI (in general) – forma juridica pe care o imbraca o norma pentru a deveni obligatorie;

Cica nu s-au grupat normele penale intr-un singur cod pentru ca acesta ar fi devenit prea voluminos si greu de manuit.

Reglementarile in materie penala se circumscriu dispozitiilor din Constitutia Romaniei, precum si unor dispozii din unele tratate si conventii internationale la care tara noastra este parte.

Pana aici e simplu de inteles…

Si definitia izvoarelor formale ale dreptului penal este simpla : acele acte juridice care, in cuprinsul lor, stabilesc faptele care constituie infractiuni, sanctiunile ce se pot aplica, conditiile raspunderii penale precum si alte acte normative care prevad dispozitii obligatorii de respectat in procesul de elaborare si aplicare a dreptului penal.

PRINCIPALELE IZVOARE ALE DREPTULUI PENAL

  1. CONSTITUTIA ROMANIEI – prin normele sale consacra valorile sociale fundamentale ale statului roman :

    • Suveranitatea
    • Independenta
    • Unitatea si indivizibilitatea sa
    • Persoana umana cu drepturile si libertatile sale;
    • ETC.

  1. CODUL PENAL – principalul izvor al dreptului penal. A fost adoptat la 21 iunie 1968 si a intrat in vigoare la 1 inauarie 1969;

3. TRATELE SI CONVENTIILE INTERNATIONALE

-acele tratate si conventii internationale incheiate pentru prevenirea sau combaterea criminalitatii, la care Romania este parte, asa cum se apreciaza constant in literatura juridica de specialitate, constituie izvoare ale dreptului penal.

Exista doua feluri de tratate si conventii internationale ca izvoare ale dreptului penal:

IZVOARE DIRECTE (tratatele sau conventiile referitoare la asistenta juridica internationala; exemplu: conventiile bilaterale cu privire la extradare incheiate intre tara noastra si alte tari)

IZVOARE INDIRECTE (tratatele si conventiile ce cuprind angajamentele statelor parti de a incrimina pe plan intern anumite fapte socialmente periculoase).

Tara noastra a ratificat Conventia de l Geneva adoptata la 6 septembrie 1965 privitoare la abolirea sclavajului, a traficului de sclavi. Ca urmare a ratificarii acestei Conventii si in legislatia interna a fost incriminata sclavia. Mai recent prin Decretul – Lege nr. 111 din 1990, tara noastra a aderat la Conventia internationala contra luarii de ostateci adoptata la New York in 17 decembrie 1979. Ca urmare a aderarii la aceasta conventie s-a impus modificarea art. 189 C. pen. Ce incrimineaza lipsirea ilegala de libertate a unei persoane, lucru care s-a si facut prin Decretul – Lege 112 din 1990.

Tratatele si conventiile internationale reprezinta un izvor mediat al dreptului penal roman in sensul ca acesta va cuprinde in sfera sa norme ce rezulta din cuprinsul actelor internationale la care statul roman a aderat.

De la aceasta regula exista si o exceptie consacrata in art. 20 alin.2 din Constitutie conform caruia atunci cand exista neconcordanta intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte, si legile interne, au prioritate reglementarile internationale, in aceasta ipoteza de exceptie rezultand ca pactul sau tratatul international devine izvor direct.

4. LEGILE PENALE CA IZVOARE PRINCIPALE ALE DREPTULUI PENAL

Principalele izvoare ale dreptului penal sunt, evident, legile penale.

LEGILE PENALE sunt acele legi anume adoptate, in primul rand penru a reglementa relatiile sociale ce se formeaza intre oameni in sensul impunerii unei conduite care sa determine abtinerea de la savarsirea de infractiuni, in al doilea rand pentru a reglementa relatiile ce iau nastere dupa ce au fost savarsite infractiunile.

Pe langa Codul Penal, care este principalul izvor al dreptului penal, exista si alte legi penale cu o aplicare mai restransa, cum ar fi:

· LEGEA 4/1971 privind extradarea

· LEGEA 23/1969 privind executarea pedepselor;

Specific acesir legi este ca ele au un domeniude aplicare mai restrans deoarece privesc o anumita institutie sau cateva institutii ale dreptului penal. Aceste legi sunt denumite in literatura de specialitate LEGI COMPLINITOARE.

LEGILE PENALE COMPLINITOARE - nu contin incriminari noi si cuprind in exclusivitate numai norme de drept penal. Dupa continutul lor, sunt considerate izvoare ale dreptului penal.

5. LEGILE SPECIALE NEPENALE CE CUPRIND DISPOZITII DE DREPT PENAL – legi care completeaza incriminari din Codul Penal. Cu alte cuvinte, legile speciale sunt considerate ca au un caracter penal numai daca in continutul lor sunt prevazute fapte sanctionate penal.

Dupa cum se poate observa, lucrurile in acest capitol sunt ceva mai stricte. Nu poti sa te joci cu propozitiile. Consider ca este destul de simplu de retinut….

CASTIGA BANI DIN CLICK !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...