LEGEA PENALA
NOTIUNEA DE LEGE PENALA
DOUA SENSURI :
- In sens larg – REGULA ORI NORMA DE DREPT PENAL
- In sens restrans – ACTUL NORMATIV EMIS DE PARLAMENT
CLASIFICAREA LEGILOR PENALE IN FUNCTIE DE ANUMITE CRITERII :
►IN FUNCTIE DE INTINDEREA DOMENIULUI DE REGLEMENTARE sunt :
- LEGI PENALE GENERALE – legea penala generala constituie ceea ce se denumeste in mod curent DREPTUL PENAL COMUN, avand ponderea cea mai mare in cadrul legislatiei penale si reprezentand cel mai important instrument de lupta impotriva infractionalitatii. UNICA lege penala generala in tara noastra este CODUL PENAL.
Codul Penal se caracterizeaza printr-un sistem unitar de norme, cuprinzand doua parti : una GENERALA si una SPECIALA.
- LEGI PENALE SPECIALE – aceste legi au un camp mai restrans de actiune, cuprinzand norme ce reglementeaza institutii speciale de drept penal sau incriminand ca infractiuni fapte savarsite intr-un anumit domeniu.. Spre deosebire de legile penale, legile speciale nu au o structura determinata, ele putand cuprinde, de la caz la caz, mai multe capitole , sectiuni sau numar de articole.
Importanta distinctiei intre legile generale si cele speciale este legata de interpretarea lor, in sensul ca legea generala este de cea mai larga aplicatiune, insa in cazul unui concurs intre o lege generala si una speciala, care deroga de la cea generala sau o completeaza pe aceasta, legea speciala are prioritate. Raporturile dintre aceste legi trebuie privite si dintr-un alt punct de vedere, in sensul ca dispozitiile din Partea generala a Codului Penal se aplica si Partii speciale, precum si institutiilor reglementate prin legi speciale.
► IN FUNCTIE DE CARACTERUL LEGILOR
- LEGI PENALE ORDINARE – sunt acele legi ce sunt adoptate in conditii normale, obisnuite, de lupta impotriva fenomenului infractional. Din aceasta categorie fac parte CODUL PENAL si majoritatea legilor speciale.
- LEGI PENALE EXCEPTIONALE- mai sunt numite si extraordinare – sunt adoptate in situatii de exceptie (calamitati, stare de razboi). Normele penale exceptionale deroga de la dreptul comun. Aceste legi sunt, de regula, legi temporare, ele ramanand in vigoare doar atata timp cat situatia exceptionala o impune.
IMPORTANT !!! – intre o lege generala, una speciala si una exceptionala se aplica cu prioritate legea exceptionala, avandu-se in vedere necesitatile unei actiuni eficiente in lupta antiinfractionala.
► IN FUNCTIE DE DURATA LEGILOR IN TIMP :
- LEGI PENALE CU DURATA NEDETERMINATA (PERMANENTE) – sunt acelea in al caror cuprins nu se stipuleaza perioada lor de aplicare. Legile permanente au o stabilitate mai mare, ele fiind principalul instrument de lupta impotriva infractionalitatii. Sunt legi cu durata nedeterminata atat legile generale cat si legile speciale;
- LEGI PENALE CU DURATA DETERMINATA (TEMPORARE) – au o aplicare limitata in timp, prevazandu-se din momentul adoptarii lor pana cand vor ramane in vigoare. Aceste legi mai sunt denumite si legi temporare deoarece au o durata relativ scurta de aplicare. Durata de aplicabilitate a legii temporare poate rezulta fie din continutul ei (precizandu-se ca legea intra in vigoare la o anumita data si va iesi din uz la alta data, care este stabilita in textul legii) sau din imprejurarile speciale care au impus adoptarea ei (cutremure, inundatii catastrofale, etc.)care, o data depasite si ridicata starea de necesitate, atrag in mod automat autoabrogarea legii respective.
''RESTUL E...CAN-CAN''....(CAN-CAN)