CORNELIU ZELEA CODREANU
(CĂPITANUL)
(ŞEFUL MIŞCĂRII LEGIONARE)
13 Sept. 1899 – 30 Nov. 1938
"Ţara aceasta piere din lipsă de Oameni, nu din lipsă de programe."
"Poporul român, în aceste zile ale lui, nu are nevoie de un mare om politic, aşa cum greşit se crede, ci de un mare educator şi conducător, care să biruiască puterile răului."
"Ţelul final nu este viaţa. Ci Învierea. Învierea neamurilor în numele Mântuitorului Iisus Hristos."
(Corneliu Zelea Codreanu - "Pentru legionari")
pentru mai multe detalii dati click http://www.zelea-codreanu.com/w%20o%20r%20k%20_%20temp/r_Personalitati/_Index.htm
Nicolae Titulescu (n. 4 martie 1882, Craiova – d. 17 martie 1941, Cannes) a fost un diplomat și om politic român, în repetate rânduri ministru al afacerilor străine, fost președinte al Ligii Națiunilor.
Născut la Craiova ca fiu al unui avocat, și-a petrecut copilăria la moșia tatălui său în Titulești, Olt. După terminarea liceului "Carol I" la Craiova în anul 1900 cu premiul de onoare, studiază dreptul la Paris obținându-și doctoratul cu teza Essai sur une théorie des droits éventuels.
pentru mai multe detalii, dati clik pe: http://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Titulescu
Barbu Ștefănescu Delavrancea (n. 11 aprilie 1858, București, d. 29 aprilie 1918, Iași) a fost un scriitor, orator și avocat român, membru al Academiei Române și primar al Capitalei. Este tatăl pianistei și scriitoarei Cella Delavrancea, precum și al arhitecteiHenrieta (Riri) Delavrancea, una dintre primele femei-arhitect din România.
După cele patru clase primare, Barbu este înscris, după un an, ca bursier la Liceul „Sf. Sava“, învață cu cei mai de seamă profesori aiCapitalei din acea vreme (D.A. Laurian, Anghel Demetriescu, Vasile Ștefănescu), fiind remarcat pentru talentul și capacitatea sa de asimilare. Atmosfera din internatul de la „Sf. Sava“ și imaginea adolescentului vibrând de pasiune vor fi evocate în nuvela Bursierul. Din această perioadă (1876 - 1877) datează și primele lui încercări literare. Din 1877 devine student la Facultatea de Drept.
pentru mai multe detalii, dati click pe : http://ro.wikipedia.org/wiki/Barbu_%C8%98tef%C4%83nescu_Delavrancea
Ion Augustin Rațiu (n. 6 iunie 1917, Turda – d. 17 ianuarie 2000, Londra) a fost un politician român, reprezentant al Partidului Național Țărănesc (devenit ulterior PNȚCD).
Ion Rațiu, membru de seamă al familiei Rațiu, a fost fiul avocatului Dr. Augustin Rațiu din Turda, care la rândul său a fost fiul protopopuluigreco-catolic al Turzii, preotul Nicolae Rațiu (decedat în 1933). Mama sa, Eugenia Rațiu, a fost fiica lui Ion Codru-Drăgușanu. A urmat școala în Turda și Cluj, iar în 1938 a obținut o diplomă în drept de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. În 1943, Rațiu obținut o diplomă de economie de la Universitatea Cambridge.
pentru mai multe detalii, dati click pe: http://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Ra%C8%9Biu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu