ANUNT IMPORTANT!

Am mutat majoritatea postarilor de pe blog pe platforma wordpress pentru o vizualizare mai practica!
VA ASTEPTAM PENTRU NOI POSTARI, CURSURI AICI: NOUL BLOG

joi, 20 ianuarie 2011

PROTECTIA MEDIULUI INCONJURATOR SI OMULUI CA UN TOT UNITAR

Ce este mediul inconjurator?

este un ansamblu de conditii si elemente naturale ale Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, fiintele vii, sistemele naturale in interactiune, valorile materiale si spirituale (cata filosofie, domnule…).

MEDIUL INCONJURATOR cuprinde 3 subsisteme:

  • ABIOTIC – care nu are legatura cu organisemele vii; componentii abiotici includ factorii fizici, inclusiv Soarele, apa si clima. Acesti factori influenteaza natura si numarul organismelor vii …si, in particular, MEDIUL INCONJURATOR;
  • BIOTIC – care isi are originea in materia vie; distingem : factorii INTRAspecifici(in interiorul speciei) si factorii INTERspecifici (intre specii, ca parazitismul, simbioza, etc.)
  • UMAN – relatiile existente intre om si mediul inconjurator. Activitatea umana altereaza componentii abiotici in multe ecosisteme (prin poluare), dar ii poate influenta si pozitiv (prin hidroalimentatie si irigare).

PROTECTIA NATURII

- este cel mai raspandit termen si se defineste ca totalitatea masurilor ce vizeaza interventia umana de orice fel, in gestionarea ecosistemelor, a resurselor, in spiritul dezvoltarii durabile a societatii umane;

- in ceea ce priveste protectia mediului si omului ca un tot unitar, problema are un aspect complex, fiind vorba de o interdependenta incontestabila, cele doua aspecte – om si mediu – neputand fi luate in consideratie unul fara celalalt. Se lanseaza ideea protectiei mediului de catre om in folosul omului. Preocuparea pentru aceasta chestiune este destul de veche, astfel a luat fiinta CLUBUL DE LA ROMA, o grupare de oameni de stiinta, care a dat un semnal de alarma in vederea limitarii dezvoltarii in vederea protectiei suportului de viata.

Exista DOUA sensuri ale expresii „MEDIUL INCONJURATOR”:

  1. o acceptiune izvorata din stiintele naturii si aplicata societatii umane (abordare ecologica);
  2. o alta acceptiune izvoata din limbajul arhitectilor si al urbanistilor si care se refera la zona de contact intre spatiul construit si mediul natural;

Pana in prezent nu putem afirma ca mediul inconjurator se bucura de o calificare juridica sau de un statut juridic unanim acceptat.

Parca e biologie/geografie... mi-e dor de Scoala Generala...

BIBLIOGRAFIE : CURSUL I, suportul de curs DREPTUL MEDIULUI, FACULTATEA DE DREPT, UNIVERSITATEA TRANSILVANIA, BRASOV.

Niciun comentariu:

CASTIGA BANI DIN CLICK !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...