ANUNT IMPORTANT!

Am mutat majoritatea postarilor de pe blog pe platforma wordpress pentru o vizualizare mai practica!
VA ASTEPTAM PENTRU NOI POSTARI, CURSURI AICI: NOUL BLOG

miercuri, 16 martie 2011

SPETA DREPT CIVIL 1- OBLIGATIE DIN ANTECONTRACT, 2- CONTRACT DE INCHIRIERE

SEMINAR DREPT CIVIL
Prof. Matei
16 martie, 16:50

            1.Intr-un antecontract de vanzare-cumparare promitentul-vanzator se obliga sa restituie promitentului-cumparator dublul arvunei platite in caz de nerespectare a obligatiei de a perfecta contractul autentic de vanzare-cumparare. La randul sau, promitentul-cumparator se obliga ca nu va mai avea pretentia asupra
arvunei platite daca nu isi va respecta obligatia de a face plata pretului.

In situatia in care una din parti nu-si executa obligatia din contract, ce poate face cealalta parte?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. In 17.01 2001 s-a incheiat intre reclamanta (A) si parat (B) un contract de inchiriere. Termenul prevazut al locatiunii era de 1 an iar contractul cuprindea si un pact comisoriu de gradul 4, in sensul ca rezilierea contractului inainte de termen opereaza de plin drept fara vreo somatie prealabila in cazul in care chiriasul nu a achitat chiria si cheltuielile de intretinere 3 luni consecutiv. La expirarea termenului contractual, desi nu s-a incheiat un nou acord de vointa, paratul a ramas in folosinta imobilului fara ca locatorul sa-l impiedice. Cu toate acestea insa, ulterior lunii aprilie 2002, chiriasul nu a mai platit chiria 3 luni consecutiv, situatie in care proprietarul a spart usa, a schimbat yala si a aruncat in strada bunurile chiriasului, desi chiriasul il anuntase in ianuarie 2002 ca postul lui a fost restructurat si veniturile sale s-au redus la jumatate.

1. Mai poate face chiriasul ceva?

(va las pe voi sa le rezolvati...)

2 comentarii:

Andreea spunea...

Prima speta:
In speta vorbim de un pact confesoriu de gradul I, deci se poate cere rezolutiunea judiciara, daca cel care nu si-a executat obligatia a facut-o din culpa.
Mai exista posibilitatea, in cazul in care partile convin ulterior, de a se invoca printr-o clauza un alt pact comisoriu, care sa implice mai putin activitatea judicaira, si anume pactul comisoriu de gradul IV. In cazul acestuia se poate cere rezolutiunea, in deplin drept fara nici o alta formalitate.

In a doua speta:
Paratul (chiriasul)poate avea castig de cauza doar daca culpa dispare si apar elemente exterioare (de ordin economic, social etc) si se dovedeste ca a avut motive intemeiate pentru care nu a putut plati chiria. In caz contrar reclamantul are castig de cauza.

un student la drept spunea...

pact COMISORIU. exista doar actiunea confesorie care este o actiune personala etc. etc. exista doar pacte comisorii de 4 feluri conform TGO anul II. in rest n-am mai citit ce ai scris pe acolo ca m-a scarbit chestia cu "pact confesoriu de gradul I"

CASTIGA BANI DIN CLICK !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...