ANUNT IMPORTANT!

Am mutat majoritatea postarilor de pe blog pe platforma wordpress pentru o vizualizare mai practica!
VA ASTEPTAM PENTRU NOI POSTARI, CURSURI AICI: NOUL BLOG

marți, 25 ianuarie 2011

CARACTERELE JURIDICE ALE DREPTULUI DE PROPRIETATE PUBLICA

BIBLIOGRAFIE:
CARACTERELE JURIDICE ALE DREPTULUI DE PROPRIETATE PUBLICA


  1. INALIENABILITATEA
-         bunurile aflate in proprietate publica nu pot fi instrainate, ceea ce inseamna ca actele de instrainare cu privire la aceste bunuri sunt lovite de nulitate absoluta.
-         pentru ca mobilele si imobilele destinate uzului sau interesului public sa-si pastreze destinatia si scopul pentru care au fost afectate, ele au fost declarate inalienabile (res extra comercium).
-         Inalienabilitatea este o regula cu un caracter evident absolut, si nu relativ, intrucat chiar legile care o consacra statueaza sanctiunea incalcarii ei, respectiv nulitatea absoluta a actelor juridice de instrainare a unor bunuri din proprietatea publica.
-         Dreptul de proprietate publica inceteaza daca „bunul a pierit ori a fost trecut in domeniul privat” ;
-         Asupra bunurilor din proprietatea publica nu se pot constitui dezmembraminte ale dreptului de proprietate;
-         Exceptie este servitutea, care in anumite situatii aceasta se poate constitui asupra bunurilor din domeniul public;
-         bunurile proprietate publica pot fi date in administrare, concesionate, inchiriate sau date in folosinta gratuita, insa aceasta nu echivaleaza cu o instrainare a lor, ci reprezinta doar un mod de exploatare a bunurilor;


  1. IMPRESCRIPTIBILITATEA

-         art. 1844 Cod Civil : „nu se poate prescrie domeniul lucrurilor care din natura lor proprie sau printr-o declaratie a legii nu pot fi obiecte de proprietate privata, ci sunt scoase afara din comert”.
-         Bunurile din domeniul public al statului si unitatilor administrativ – teritoriale sunt imprescriptibile atat extinctiv, cat si achizitiv.

  1. INSESIZABILITATEA

-         bunurile din domeniul public sunt insesizabile, in sensul ca „nu pot fi supuse executarii silite si asupra lor nu se pot constitui garantii reale”; aceasta categorie de bunuri nu poate fi urmarita de catre creditorii proprietarului lor sau creditorii celor carora le-au primit in administrare sau cu orice titlu.



Niciun comentariu:

CASTIGA BANI DIN CLICK !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...