BIBLIOGRAFIE:
Este acea actiune reala prin care proprietarul care a pierdut posesia unui bun solicita restituirea acestuia de la posesorul neproprietar. Actiunea in revendicare este actiunea proprietarului neposesor impotriva posesorului neproprietar. Ea este cel mai energic mod de aparare a dreptului de proprietate, deoarece titularul sau, pe langa recunoasterea dreptului, pretinde si restituirea acesuia.
Pe langa restituirea bunului, prin aceasta actiune se mai pot cere si despagubiri care sa acopere prejudiciul efectiv cauzat.
Codul civil nu reglementeaza expres actiunea in revendicare , aceasta fiind consacrata in cateva dispozitii cuprinse in amintitul act normativ. Astfel, se stabileste ca cel care a pierdut sau i s-a furat un lucru poate sa il revendice in decurs de trei ani.
CARACTERELE ACTIUNII N REVENDICARE
Actiune reala – rezulta din faptul ca actiunea in revendicare poate fi formulata impotriva oricarei persoane care incalca dreptul de proprietate al celui care o formuleaza; caracterul real al dreptului de proprietate iradiaza si caracterul actiunii create pentru apararea sa;
Actiune petitorie – aceasta actiune pune in discutie insusi dreptul de proprietate al partilor litigante asupra bunului. Reclamantul care formuleaza actiunea in revendicare trebuie sa faca dovada ca este proprietarul bunului revendicat, astfel ca, daca o fac, paraul va fi obligat la restituirea bunului in litigiu. Desi prin actiunea in revendicare se tinde sa se stabileasca direct existenta dreptului de proprietate al reclamentului, ea are ca efect indirect redobandirea posesiei ca o consecinta a recunoasterii dreptului de proprietate.
Actiune imprescriptibila sub aspect extinctiv – rezulta din caracterul perpetuu al dreptului de proprietate. Imprescriptibilitatea actiunii in revendicare se refera atat la actiunile imobiliare cat si la cele mobiliare. Daca bunul imobil s-a aflat in posesia altei persoane, in conditiile cerute de lege, actiunii in revendicare i se poate opune exceptia dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiune si, ca atare, actiunea in revendicare nu mai poate fi admisa pentru ca dreptul de proprietate al proprietarului initial s-a stins concomitent cu nasterea lui in patrimoniul uzucapantului. In aceeasi situatie ne aflam si atunci cand un bun mobil a fost dobandit prin posesia de buna-credinta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu