ANUNT IMPORTANT!

Am mutat majoritatea postarilor de pe blog pe platforma wordpress pentru o vizualizare mai practica!
VA ASTEPTAM PENTRU NOI POSTARI, CURSURI AICI: NOUL BLOG

miercuri, 18 mai 2011

OBLIGATIILE PLURALE


„Obligatii cu pluralitate de obiecte


            Obligatiile alternative


Obligatia alternatva este acea obligatie al carui obiect consta in doua sau mai multe prestatii, dintre care, la alegerea uneia dintre parti, executarea de catre debitor a unei singure prestatii duce la stingerea obligatiei.
Obligatiile alternative sunt reglementate in art. 1026 – 1033 – Codul Civil.
Obligatia alternativa trebuie stipulata in mod expres, ea neprezumandu-se niciodata, deoarece obligatia pura si simpla constituie regula, pe cand obligatia alternativa constituie exceptia.


Obligatiile facultative

Obligatia facultativa este acea in care debitorul se obliga la o singura prestatie, cu facultatea pentru el, de a se libera, executand o
alta prestatie determinata.
Suntem in cazul unei astfel de obligatii, de exemplu in cazul in care debitorul se obliga sa predea creditorului un utilaj agricol, dar prin conventie el are dreptul sa plateasca o suma de bani determinata, in locul acestuia.



Obligatii cu pluralitate de subiecte


Obligatiile conjuncte (divizibile)

Obligatia conjuncta sau divizibila este acea obligatie cu pluralitate de subiecte, intre care creanta sau datoria se divide de plin drept.
Ca urmare, fiecare creditor nu poate cere debitorului sau debitorilor  decât cota sa parte de creanta, iar fiecare debitor nu poate fi urmarit de catre creditor sau creditorii sai, decat pentru cota-parte din datoria la care s-a obligat.


Obligatiile solidare

Obligatia solidara este acea obligatie cu subiecte multiple, in cadrul careia fiecare creditor solidar poate cere debitorului intreaga datorie sau fiecare dintre debitorii solidari poate fi obligat la executarea integrala a prestatiei  datorata creditorului.

Obligatiile indivizibile

Obligatia indivizibila  este acea obligatie cu pluralitate de subiecte al carei obiect nu este susceptibil de divizare prin natura sa ori prin conventia partilor.
Indivizibilitatea prezinta avantaje pentru creditor ca si solidaritatea, acesta avand posibilitatea de a cere executarea intregii prestatii de la oricare dintre codebitori. In plus, are avantajul ca impiedica diviarea datoriei intre comostenitorii debitorilor obligati indivizibil, ceea ce la obligatia solidara nu se intampla, deoarece datoria solidara se divide prin mostenire. Este motivul pentru care la obligatiile cu mai multi debitori, creditorii convin ca acestia sa se oblige solidar si indivizibil.

Obligatiile in solidum

Tinandu-se cont  de faptul ca potrivit Codului Civil (art.1041), solidaritatea nu se prezuma, ori de cate ori exista mai multi debitori obligati pentru toata datoria fata de creditor, fara ca solidaritatea sa rezulte din lege, obligatia va fi in solidum si nu solidara.

Obligatiile in solidum reprezinta o categorie distincta de obligatii cu particularitati si efecte proprii, considerand-o alaturi de majoritatea autorilor ca fiind utila mai ales in cazurile in care o persoana este cauzata sa raspunda pentru prejudiciile cauzate prin fapta altuia daca autorul a fost in culpa, precum si in cazul raspunderii persoanelor juridice pentru prejudiciile cauzate prin fapta ilicita de organele de conducere ale acestora.”   (Ioan Adam, Drept civil. Teoria Generala a Obligatiilor, Editura All Beck, Bucuresti, 2004)

Niciun comentariu:

CASTIGA BANI DIN CLICK !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...