DREPT CIVIL
SEMINAR, 23 MARTIE
Prof. Catalina Matei
SPETA 1
Se intocmeste un raport de expertiza psihiatrica cu privire la numita A, in varsta de 68 de ani, conform caruia s-a constatat ca A suferea de boala Parkinson si era lipsita de discernamant. De asemenea, se propune initierea demersurilor privind punerea sub interdictie judecatoreasca a lui A. In anul 2008, primaria municipiului Brasov emite o dispozitie de numire a lui X in calitate de curator special al lui A. La o luna de la emiterea dispozitiei, X se prezinta la notar si incheie un contract de vanzare-cumparare prin care un apartament, proprietatea lui A, se transmite lui Y, nepot al acesteia.
In anul 2010 A decedeaza, la data decesului fiind in viata cei doi fii ai ei. Unul dintre ei (B) solicita
sfatului unui avocat in vederea reintroduceii in masa succesorala a bunului instrainat.
Daca ati fi avocatul lui B, ce l-ati sfatui sa faca? Ce solutie juridica ati gasi?
SPETA 2
In 1993 se incheie un contract de vanzare-cumparare in forma unui inscris sub semnatura privata avand ca obiect o suprafata de teren de 8000 m2 care apartinea lui A. In contractul respectiv era inserat ca A si B instraineaza acel teren, B fiind fiica lui A care o ingrijea la acel moment pe A. Cumparatorii erau C si D.
In anul 2000 se pronunta o sentinta care ramane definitiva prin care se precizeaza urmatoarele:
a) A este obligata la incheierea contractului de vanzare-cumparare in forma autentica;
b) Se dispune intabularea dreptului de proprietate asupra terenului in favoarea lui C si D;
In anul 2008 A decedeaza iar fiul ei (X) introduce o actiune avand ca obiect dezbaterea succesiunii lui A si includerea terenului in masa succesorala, avand in vedere ca in 1993, in fapt, A nu participase la incheierea contractului, de altfel, acesta fiind scris de mana lui B,
Ce va decide instanta?
SPETA 3
A ii doneaza lui B, fiica sa, printr-un inscris sub semnatura privata, suma de 30000 euro care a rezultat din vanzarea de catre A a unui imobil – proprietate exclusiva. Partile au convenit prin stipularea unei clauze in cadrul aceleiasi donatii, ca suma de bani sa fie destinata achizitionarii de catre C, sotul lui B, a unui apartament de serviciu ce ii fusese repartizat lui C si in care cei doi soti locuiau la acel moment. Ca urmare, la doua saptamani de la momentul incheierii contractului, B se prezinta la notar si declara ca suma de bani donata a fost predata lui C care, la randul sau, a achizitionat un astfel de apartament. Dupa un an, B si C divorteaza. In consecinta, A dorind recuperarea sumei de bani de la C, a solicitat instantei de judecata constatarea nulitatii absolute a donatiei.
Ce va decide instanta de judecata?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu