ANUNT IMPORTANT!

Am mutat majoritatea postarilor de pe blog pe platforma wordpress pentru o vizualizare mai practica!
VA ASTEPTAM PENTRU NOI POSTARI, CURSURI AICI: NOUL BLOG

luni, 31 ianuarie 2011

NOTIUNEA DE ADMINISTRATIE PUBLICA DIN PERSPECTIVA CONSTITUTIONALA

Notiunea de „administratie publica” este consacrata in titlul III al Constitutiei Romaniei unde in capitolul V gasim ADMINISTRATIA PUBLICA.

Acest capitol urmareste sa realizeze distinctia intre EXECUTIV (GUVERN), reglementat in cap. III, adica sfera preponderent politica a executivului si sfera tehnico-administrativa a acestuia.

In capitolul V nu sunt reglementate toate autoritatile publice care reglementeaza administratia in Romania, multe altele fiind reglementate prin legi care deriva din reglementarile constitutionale.

Din formularile constitutionale rezulta ca in sfera organelor administratiei publice intra atat Guvernul cat si Presedintele Romaniei, desi aceste doua structuri sunt reglementate distinct in sfera Legii Fundamentale.

Se remarca natura dubla reglementata de Constitutie pentru cele doua organe care alcatuiesc puterea executiva: doua structuri preponderent politic dar si de structuri cu valente tehnico – administrative.

Actiunea organelor administratiei publice se materializeaza in acte si fapte administrative. Acestea sunt investite cu putere publica si produc efecte imediate.

Niciun comentariu:

CASTIGA BANI DIN CLICK !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...