SARCINILE – organelor administratiei publice reprezinta ansamblul necesitatilor sociale, obiectiv determinate, evaluate politic si consacrate prin norme juridice, necesitati care reprezinta ratiunea de „a fi” a acestor organe .
ATRIBUTIILE – unui organ administrativ sunt mijloace juridice de realizare a sarcinilor administrative, sarcinile reprezentand atat obiectul cat si finalitatea indeplinirii atributiilor
COMPETENTA – ansamblul atributiilor stabilite de Constitutie sau de lege ce confera drepturi si obligatii pentru a desfasura in nume proprii si in realizarea puterii publice o anumita activitate administrativa.
CAPACITATEA –administrativa reprezinta aptitudinea organelor administrative de a fi subiecte in raporturile juridice administrative reclamate de realizarea competentei lor.
CARACTERLE COMPETENTEI ADMINISTRATVE:
- caracter legal – fiecare autoritate are o competenta determnata prin lege, in functie de sarcinile ce ii revin;
- caracter obligatoriu – exercitarea acesteia este obligatorie;
- caracter autonom – dreptul autoritatii de a-i asigura independenta necesara;
CLASIFICAREA COMPETENTEI:
- COMPETENTA MATERIALA –desemneaza sfera si natura atributiilor unei autoritati. Poate fi generala sau speciala.
- COMPETENTA TERITORIALA – vizeaza intinderea in cadrul unui spatiu geografic determinat a atributiilor unei autoritati. Poate fi generala sau locala.
- COMPETENTA TEMPORALA – limitele in timp in care o autoritate isi poate exercita atributiile conform dispozitiilor legale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu